+358 40 77 24 517 [email protected]

Joulu on jo ihan nurkan takana

24.10.2021 | 0 Kommenttia

Minun lapsuudessani jouluihin kuuluivat joulusiivous, ruuan valmistelu, leipominen ja lahjojen tekeminen. Parasta joulussa oli kuitenkin jouluaatto. Jo aamulla herätessäni vatsassa tuntui jännityksen nipistely. Mitähän joulupukki tuo tänä vuonna? Ihmettelin ja harmittelin aina, kun isä lähti etsimään joulupukkia ja pukki tulikin juuri sinä aikana, kun isä oli poissa?

Jouluaatto

Televisiosta tuli ikimuistoinen Pessi ja Illusia mustavalkoisena. Elokuva taisi olla vanhempien pelastus. Sen ajan, kun nuorimman siskoni kanssa katsoimme elokuvaa, olimme pois jaloista. Äiti, isä ja vanhemmat sisarukset saivat keskittyä rauhassa joulusiivoukseen ja viime hetken valmisteluihin.

Aaton ihaniin hetkiin kuului myös joulukuusen koristelu. Valtaosa koristeita oli tehty itse. Kuusen latvassa oli kaupasta ostettu kullan värinen latvatähti. Se oli niin hieno, että se pakattiin joulun jälkeen silkkipaperiin odottamaan seuraavaa joulua. Tunnelman kruunasivat aidot kynttilät joulukuusessa. Kynttilänpidikkeet olivat tosi vaikeat asetella niin, että kynttilät pysyivät hyvin pystyssä. Taisipa jonain jouluna kuusen oksa vähän kärähtää, mutta kynttilöitä ei jätetty koskaan palamaan ilman valvontaa.

Joulun tuoksut

Jouluun kuului myös joulun tuoksut: kakut, piparit, tortut, joululaatikot ja omasta possusta valmistettu joulukinkku. Enkä ihmetellyt possua pöydässä. Maalla kun asuin, sitä piti ihan asiaan kuuluvana.

Vuosien saatossa olen viettänyt joulua mitä erilaisimmalla kokoonpanoilla, mutta joulun tuoksut eivät ole jättäneet minua.

Minulla joulu merkitsee nykyisin odotusta uudesta valosta ja keväästä, siksi odotan sitä niin innolla.  Tärkeintä joulussa on joulutunnelma, joka syntyy monista pienistä asioista. Sukulaisten ja ystävien yhdessäolosta, kynttilöiden lämmöstä, hiljentymisestä, jouluherkuista ja hyvästä kirjasta. Joulutunnelman syntymiseen ei tarvita massiivista joulusiivousta eikä varsinkaan joulustressiä.

Jouluun valmistautuminen

Joulun valmistelut voit aloittaa hyvissä ajoin. Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu” on puoleksi tehty, pätee tässäkin. Jäikö ystävien kanssa tapaamiset väliin vuoden aikana? Entä jos nyt kokoontuisitte yhdessä valmistelemaan joulua ja viettämään hetki yhteisestä aikaa nauttien jouluglögiä. Yhdessä tehty joulusiivous voi olla ihan hauskaa. Vastavuoroisesti voit mennä kaverin kotiin ja teette siellä yhdessä joulun valmisteluja. Pohdi millaisen joulun sinä haluat? Kuinka paljon teet itse vai teettekö yhdessä perheenä vai tarvitsetko ulkopuolista esim. siivous- tai ammattijärjestäjän apua?

Nopea joulusiivous

Näillä vinkeillä selviät pikasiivouksesta jouluaaton aamuna. Vie roskat ulos, poista keittiön tasoilta ylimääräiset tavarat ja laita astiat pesukoneeseen. Tyhjennä ruokapöytä ja pyyhi se puhtaaksi joulukattausta varten.

Kynttilöillä luot joulutunnelmaa

Pese wc -istuin ja lavuaari ja vaihda puhtaat pyyhkeet. Poista eteisestä ylimääräiset kengät ja sinne kuulumattomat tavarat. Järjestä naulakosta tilaa vieraiden takeille. Lopuksi luo tunnelma sopivalla valaistuksella, kynttilöillä ja kattauksella.

Kaappien järjestelemiseen ei ole aikaa eikä sinne juuri vieraatkaan mene tekemään tupatarkastusta. Voit joulun ajaksi piilottaa ylimääräiset tavarat ja vaatteet komeroihin tai vaatehuoneeseen. Tätä minäkin ammattijärjestäjänä harrastan silloin tällöin, vaikka tavoitteenani on palauttaa tavara sinne, minne se kuuluukin. Enkä ole vielä kertaakaan jäänyt siitä kiinni.

Joulusiivous yhtä kuin viikkosiivous

Jos sinulla on enemmän aikaa käytettävissä, voit tehdä pikasiivousta isomman siivouksen. Työ joutuu joutuisammin, kun käsipareja on enemmän.  Työt voi jakaa perheen kesken esim. siivousarpajaisilla. Kirjoita lapuille eri tehtäviä ja kukin nostaa vuorollaan lapun. Kannattaa ottaa omat arpajaiset ihan pienempien ja kouluikäisten kesken. Teinit ja aikuiset omassa sarjassaan.

Puhtaaksi pesty joulusauna ja joulutontut ikkunalla

Vie matot ulos tai imuroinnin jälkeen pervekkeelle tuulettumaan. Imuroi ja pyyhi lattiat. Pese sauna, wc ja kylpyhuone, pyyhi peilit, kiillota lopuksi käsialtaan ja suihkun hanat. Vaihda puhtaat pyyhkeet. Puhtaassa kylpyhuoneessa ei tarvita keinotekoisia tuoksuja.

Pölyjen pyyhkiminen onnistuu oikein hyvin perheen pienimmiltä. Se kuului myös minun tehtäviini, kun olin lapsi. Roskien vienti, omien vaatteiden kaappiin tai pesuun vienti onnistuu jo eskari ikäisiltä lapsilta.  Kouluikäiset voivat auttaa jo aika monissa kotitöissä ja teinit osaavat jo vaihtaa lakanansa, imuroida huoneensa, pestä kylpyhuoneen, auttaa jouluruokien valmistamisessa ja tehdä monia muita kotiaskareita.

Pese jääkaappi ja tee sinne tilaa ennen joulua. Pese uuni. Joululeivonnaisten ja kinkun paisto on mukavampaa puhtaassa uunissa.

Kissanhiekkalaatikon hiekat sisältävät tekoaineita, joten ne eivät hajoa tai liukene. Tyhjennä hiekat sekajätteeseen ei viemäriin, jonne kuuluu laittaa vain vettä ja ihmisperäistä jätettä.

Perusteellinen joulusiivous

Jos aikaa ja intoa riittää ennen joulua voit tehdä perusteellisemman joulusiivouksen. Siivoa keittiö perusteellisemmin ja poista kaappeihin kertyneet käyttämättömät astiat, tavarat ja vanhentuneet tuotteet, pyyhi hyllyt.

Käy läpi huonetilojen lisäksi komerot ja vaatehuone. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä hetki tehdä kesävaatteiden inventaario ja pakata ne komeroiden ylähyllyille tai lämpimiin varastoihin. Käytöstä poistettavat ehjät, hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset vaatteet, petivaatteet, astiat, lelut jne. voit lahjoittaa. Hyvän joulumielen saa antamalla ja lahjoittamalla. Kierrättämällä säästät luonnonvaroja.

Tai jos aikaa ja tarmoa on, voit toki myydä netissä, kirpputoreilla tai Tori.fi:ssä tavaraa. Blogin loppuun listasin paikkoja, johon voit toimittaa tavaraa.

Pese tai pesetä matot. Olen käyttänyt itsepalvelupesuloita, jotka ovat lisääntyneet kiitettävästi. Hinta on pesuloita edullisempi ja olen ollut tyytyväinen lopputulokseen.  

Jos olet liinaihminen, silitä liina pöytään ja tee omannäköisesi joulukattaus. Tähän tehtävään voit hyvin ottaa perheen pienimmätkin mukaan. Luonnosta löytyy ihania koristeita joulupöytään: käpyjä, havunoksia ja mustikan varpuja. Aina ei tarvitse ostaa vaan voi hyödyntää sitä mitä jo on.

Aattoillan päätteeksi on mukavaa kääriytyä puhtaisiin lakanoihin. Kuvassa Vili bolognese tykkää myös puhtaista lakanoista.

Jos tämän kohdan luettuasi tuntuu siltä, että energiaa ei riitä pieneen tai isoon siivoukseen, unohda koko juttu. Kyllä se joulu tulee ilman kummempia valmisteluja. Muista, että kotisi kutsuu joulun kylään ja vieraat ovat aina yhtä tervetulleita kotiisi.

Kiitollisuus

Kuluneen syksyn 2021 aikana sain mahdollisuuden vetää Keravan opistossa ammattijärjestäjän työhön liittyvän kurssin Järjestystä ja harmoniaa. Kurssin aikana kävimme läpi eri tilat ja pohdimme miksi kaapit, vaatehuoneet, varastot, vintit ja autotallit täyttyvät tavarasta ja miksi niistä on niin vaikea luopua, miksi saavutettu järjestys ei ole pysyvä olotila ja mistä sitä uutta tavaraa aina vaan ilmestyy lisää.

Sain ihanaa kannustavaa palautetta kurssilaisilta. Rakastan työtäni ja kun tekee sitä mitä rakastaa, sen tekee hyvin.

Pyydä apua jos tarvitset sitä joulunvalmisteluihin. Ammattijärjestäjänä autan tarvittaessa. Meitä on jo ympäri Suomea. Löydät paikkakuntasi ammattijärjestäjät https://www.ammattijarjestajat.fi/ . Ja muistathan, että työmme kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Mihin voit lahjoittaa tavaraa

Kierrätyskeskukset, lähetystorit, alueelliset kierrätysmyymälät, Fida, SPR:n kontti, UFF, muutamat vaatekaupat, Hope ry, Vailla vakituista asuntoa ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Asunnottomien yö, Ensi- ja turvakodit, Pelastusarmeija. Tarjoa askartelutarvikkeita ja kirjallisuutta vanhainkoteihin, päiväkoteihin, perhepäivähoitajille ja kerhoihin. Tarjoa aikakausilehtiä sairaaloihin, terveyskeskusten odotustiloihin (paitsi poikkeusaikana). Huonokuntoisia peittoja, pyyhkeitä ja tyynyjä voit tarjota eläinsuojeluyhdistyksille ja eläintaloihin.  Kysy myös patjojen tarpeesta. Lumput eli poistotekstiili voit toimittaa sorttiasemille uusiokäyttöön.

Leppoisaa joulun odotusta juuri sinulle!

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *