+358 40 77 24 517 [email protected]

5 VINKKIÄ, JOTKA TEKEVÄT RAIVAAMISESTA HELPOMPAA

24.06.2021 | 0 Kommenttia

5 vinkkiä auttavat sinut raivaamisen ja tavan vähentämisen alkuun.

On lohdullista tietää, että kaikilla on tavaraa. Tavarapaljous on nykyajan ongelma. Sitä ei tarvitse tehdä tai hakea, se on vaan olemassa.

Villikoti syntyi intohimosta järjestämiseen ja uskosta energisoivaan kotiin.

On ihmisiä, joita ei haittaa, vaikka tavaraa on ympärillä paljon. Ja sitten on ihmisiä, joita tavarapaljous ahdistaa. Tavaroista huolehtiminen ja järjestäminen on myös yksilöllistä. Tavaroiden läpikäyminen on aikaa vievää ja raskasta, mutta kannustan sinua aloittamaan joka tapauksessa. Tässä blogissani käyn raivaamisen kimppuun

MISTÄ TIETÄÄ, ETTÄ TAVARAA ON KERTYNYT KOTIIN LIIKAA?

  • Siivoaminen on hankalaa, koska aikaa menee ensin tavaroiden siirtelyyn, ennen kuin pääset imuroimaan.
  • Arjen sujumisen kannalta hermojasi koettelee ainainen tavaroiden etsiminen. Kaikki tarpeellinen on hukassa, koska tavaroille ei ole omaa säilytyspaikkaa.
  • Ruokapöydän ääressä ei voi syödä, koska pöytä on muuttunut epämääräisäisten tavaroiden säilytyspaikaksi.
  • Et saa kaappien ja komeroiden ovia kiinni, koska niissä on liikaa tavaraa. Laatikot ovat täynnä epämääräistä tavaraa.
  • Autotalliin ei mahdu autoa, koska siellä on kaikkea muuta tavaraa, joita et edes välttämättä muista tai käytä.
  • Ostat tavaroita, joita sinulla on ennestään. Et muista niiden olemassaoloa, koska ne ovat hautautuneet muiden tavaroiden alle.
  • Huone, jonka suunnittelit työ- tai vierashuoneeksi, on muuttunut varastoksi.
  • Et kutsu vieraita kotiisi, koska koet kotihäpeää.

Seuraavat 5 vinkkiä auttavat sinut raivaamisen alkuun.

Raivaamisen tarkoitus on vähentää tavaramäärää. Jo tässä vaiheessa voin luvata, että työ on hikistä ja uuvuttavaa, mutta myös todella palkitsevaa.

1. vinkki SUUNNITTELE

Suunnittele ensin, mistä ja milloin aloitat. Kuinka paljon sinulla on aikaa käytettävänä, esim. muutama tunti per päivä kerran viikossa vai onko sinulla mahdollisuus käyttää raivaamiseen useita päiviä peräkkäin. Työn voi aloittaa vaikka alkuun vartti per päivä. Jaksota raivaaminen useammalle päivälle, viikolla ja muista että sinä itse määrittelet oman rytmisi. Ja tärkeintä on kunhan vain aloitat.

Onnistumisen mahdollisuudet kasvavat, kun aloitat raivaamisen suunnitellusti ja juuri sinulle sopivalla hetkellä ja olet siihen virittäytynyt. Kertarysäys saattaa uuvuttaa sinut jo alkumetreillä.

Mieti miten toimit poistettavan tavaran suhteen. Onko sinulla itselläsi aikaa myydä vai lahjoitatko. Ota etukäteen selvää mihin voit viedä poistettavat tavarat ja kuka vie.

Eli suunnittele mistä aloitat, milloin aloitat ja miten jatkat ja varaa riittävästi aikaa.

2. vinkki RAJAA ALUE

Unohda kertarysäys, se onnistuu harvoin. Aloitta pienestä ja siirry sitten isompiin kokonaisuuksiin. Ensimmäinen tavoite voi olla hyvinkin pieni, vaikka yksi hylly, keittiön taso, pöytä, kaappi tai komero. Seuraavana voit tarttua jo isompiin haasteisiin: eteinen, vaatehuone, keittiö, autotalli tai varasto.

Tai sitten otat käsittelyyn eri tavararyhmät esim. vaatteet, astiat, kirjat, lelut, urheiluvälineet, kengät, jne. Jos päätät aloittaa vaateista ja keräät kaikki vaatteet esimerkiksi makuuhuoneen sängylle, voi iskeä paniikki ja ahdistus. Vaatevuori on liian iso ”kiivettäväksi”. Tavararyhmän kokoamisessa yhteen ja samaan paikkaan on se hyvä puoli, että se auttaa havaitsemaan mitä kaikkea omistat.

Jälleen käytä omaa harkintaa, miten juuri sinun kannattaa edetä. Jos tavararyhmään kuuluvaa tavaraa on paljon, on parempi ottaa vain pieni osa käsittelyyn ja jatkaa seuraavalla kerralla. Pääasia on, että etenet etkä jumitu. Vaarana voi olla että, vaatevuori on liian iso ja raivaamisen sijaan kokoavat vaatteet makuuhuoneen lattialle epämääräiseksi ajaksi.

Omista vaatekomeroista löysin 5 mustaa mekkoa. Jäljelle jäi kaksi, kesä- ja talvimekko. Kolmesta mekosta luovuin ja pitkän aikaa pohdin, raaskinko luopua. Tässä luvussa ei ole mukana juhlamekkoa, jonka olin päättänyt säilyttää joka tapauksessa.

KUMMITYTÖN kukat
Kukat

3. vinkki RAIVAA

Tähän on paikko todeta, että sanasta raivaa, minulle tulee mieleen metsän raivaus. En ole koskaan itse tehnyt sitä, mutta kuvittelen, että sen toteuttamisen idea on poistaa kaikki sellainen puusto ja roska, joka häiritsee istutettujen puiden kasvua.

Kotona raivaamisen tavoite on vähän sama juttu. Tarkoitus on poistaa KAIKKI TARPEETON JA KÄYTTÖKELVOTON TAVARA, jotta saat tilalle ilmaa ja kaikki hyvä pääsee kukoistamaan. Raivaamisen tarkoitus on tavaramäärän vähentäminen ja nyt tulee koko homman vaikein vaihe.

Meille syntyy tunnesiteitä tavaroihin, jonka vuoksi niistä on vaikea luopua.  Emme ole sopeutuneet toimimaan tavarapaljouden keskellä ja tekemään päätöksiä luopumisen suhteen.

Kaikki se tavara, mikä menee käsiesi läpi, ei suinkaan siirry eteenpäin puhdistetulle ja pyyhitylle hyllylle. Vaan tarkoitus on, että samalla lajittelet mitä säilytät ja mitä poistat. Poistettavien tavaroiden suhteen käytän kolmen korin taktiikkaa: roskat, myynti ja lahjoitus.

Lajittele roskat jo valmiiksi eri pusseihin sen mukaan millainen roska on kyseessä. Näin helpotat jatkotyöskentelyäsi.

Jokaisen tavaran kohdalla sinun tulee tehdä päätös, säilytätkö vai luovut. Ja juuri päätöksen tekemisen vaikeus tekee raivaamisesta niin vaikeaa. Perustelemme itsellemme monin eri tavoin miksi en voi luopua juuri tästä tavarasta.

Joku on osuvasti sanonut, että luopuminen on kuin lihas, jota tulee harjoittaa jatkuvasti. Olen laiska salilla kävijä, mutta ahkera luopumislihaksen harjoittaja. Luopuminen ei ole minullekaan helppoa. Keksin lukemattoman määrän perusteluja, miksi juuri tästä tavarasta en voi luopua.

  • entä jos joskus vielä tarvitsen tätä tavaraa
  • entä jos minulla on joskus mökki, vien tavaran sinne
  • tai jos vielä muutan joskus maalle, tämä tavara sopii sinne oikein hyvin

HARJOITA LUOPUMISLIHASTASI

Tyypillisten pohdintojen sijaan, voit esittää itsellesi kysymyksiä. Onko tämä tavara niin ainutlaatuinen, että en voi luopua siitä. Voiko tämän tavaran hankkia helposti myöhemmin? Miksi haluan säilyttää juuri tämän tavaran, onko sillä joku tarkoitus?

On olemassa myös monenlaisia keinoja, joiden avulla voit arvioida säilytätkö vai poistatko. Olenko käyttänyt tätä vaatetta vuoteen? Jos en ole, niin miksi en ole. Onko vaate liian pieni, iso, väärän värinen, kulunut, mennyt pois muodista. Jos käsissäsi on asu, jota käytetään vain tietyssä tilanteessa tai juhlassa eikä tilaisuuksia ole joka vuosi, on perusteltua säilyttää asu.

Sinulla saattaa olla myös jemmassa tavoitevaatteita. Eli kun laihdut, voit ottaa asun uudelleen käyttöösi. En sano, että unohda tavoitevaatteet. Vaatii itsekuria laihduttaa, mutta itsekuria tutkineet ovat todenneet, että itsekuri on viimekädessä sen muistamista, mitä todella haluaa. Jos haluat laihtua, näe itsesi juuri siinä tavoitemekossasi.

Vinkki: kuvaa lasten tekemiä töitä.

Lasten vaatteet, lelut ja piirustukset

Lasten vaatteiden ja lelujen läpikäyminen on varmasti helpompaa vai onko? Koetko, että on vaikea luopua lasten pieneksi käyneistä vaatteista, koska niihin liittyy niin paljon muistoja ja ihania tunteita. Haluat säilyttää omalle lapsellesi hänen käyttämiään vaatteita. Aikajana on niin pitkä, että tuskin lapsesi haluavat käyttää omilla lapsillaan samoja vaatteita. Jos välttämättä haluat säilyttää jonkun tietyn erityisen asun, siitä teetättää, vaikka taulun, jonka sitten antaa lapselleen tai säilyttää itsellään.

Oma lukunsa on lasten piirustuksen, askartelu- ja käsityöt. Onneksi on digiaika ja voit halutessasi siirtää työt pilveen. Kuvasin lapseni piirustukset, en kaikkia, mutta mielestäni ne ihanimmat. Alkuperäiset vein pojalleni. Siirsin ”ongelman” hänelle. Tiedän, että hän karsii töitään isolla kädellä. Käsityöistä olen säilyttänyt vain muutaman. Kuva patalapusta, ovat hänen tekemänsä yli 30 vuotta takaa. Patalappu on mielestäni niin kaunis ja ihmettelen, kuinka lankojen väri on pysynyt kirkkaana.

Päätöksen tekemisen vaikeus

Jokaisen tavaran kohdalla teet päätöksen joko säilytät tai poistat. Ja toki jos kodissa löytyy tilaa tavaralle, ei siitä tarvitse luopua. Säilytettävät järjestelet takaisin komeroihin ja kaappeihin. Joihin ne mahtuvat nyt paremmin ja ovat helpommin sinun saatavilla. Tavaroilla on nyt oma paikkansa. Työtäsi helpottaa rikki menneet ja vuosiin käyttämättömät tavarat, joiden kohdalla päätös luopumisesta on helppoa.

4. vinkki TAVARAN KIERTOKULKU JATKUU

Olet jo miltei maalissa. Vaikein vaihe on ohitettu. Saatat olla jo lopen uupunut ja turhautunut, mutta nyt tulee se näkyvin vaihe. Tavarat on lajiteltu säilytettäviin ja poistettaviin. Poistettavien osalta olet tehnyt päätöksen, onko tavara roska, vai meneekö se kiertoon. Kierrettävien osalta olet päättänyt joko myydä itse tai lahjoittaa.

Poistettava tavaramäärä tulee saada pois asunnosta. Älä luovuta ja jätä pusseja eteisen nurkkaan tai varastoon, vaan hankkiudu niistä eroon.

Ensimmäisessä vaiheessa pyysin sinua miettimään valmiiksi mitä teet poistettavalle tavaralle. Jos sinulla on aikaa ja energiaa, voit myydä käyttökelpoiset, ehjät ja puhtaat tavarat. Eli myy vain sellaisia tavaroita, joita olisit itse valmis käyttämään.

Tai jos päädyt antamaan tavarat ilmaiseksi, tutki alueellasi olevat tahot, jotka ottavat lahjoituksia vastaan. Kaikki eivät ota kaikkea. Pienten lasten vaatteet kiertävät hyvin, koska yleensä vauvavaiheessa vaatteita käyttö on lyhytaikaista, samoin lelut. Lahjoitettavien tavaroiden suhteen toimit samoin kuin myytävien, eli lahjoitat vain puhdasta, käyttökelpoista tavaraa. Astiat, joiden lasitus on jo mennyt rikki, ei ole lahjoitustavaraa vaan jätettä. Jos lahjoitat, tavaraa ottavat vastaan mm. FIDA.FI ja sprkontti.fi, sekä monet muut tahot.

Alueellasi saattaa olla facebook-ryhmiä, joita kannattaa hyödyntää.

MIHIN VIET JÄTTEET?

Ja sitten on vielä se roskakasa. Jo lajitteluvaiheessa voit kerätä eri roskat omiin pusseihin, jolloin lajittelu helpottuu. Roskien lajittelu on meille jo tuttua. Haastavaksi sen tekee toki se, että riippuu millaisessa asunnossa asut. Eli kuinka monta eri jäteastiaa on käytettävissä vai joudutko kuljettamaan tavaraa jäteasemille.

Monien kauppojen pihoissa on paljon eri jäteastioita. Ota jo valmiiksi lajitellut pussit mukaan kauppareissulle. Tähän vaiheessa kannattaa panostaa, koska tämä on kuitenkin sen näkyvä vaihe. Tavaramäärä kodissasi on vähentynyt ja pussit viety eteenpäin.

Lisää kierrättämiseen liittyvää infoa löydät kierrätys.info ja HSY.FI.

5. vinkki OTA RAIVAAMINEN ELÄMÄNTAVAKSI

Tavaran tulovirtaa ei voi kokonaan lopettaa eikä siihen ole mielestäni tarvettakaan. Mutta jos sinulle tulee tavaraa koko ajan sisään, etkä vähennä samassa suhteessa, tavaramääräsi kasvaa ja villiintyy.

Ota tavaksi säännöllisesti käydä läpi tavarasi ja poista tarpeeton. Jos sinulla on käytössä varasto, hanki sinne laatikko, johon keräät esim. korjauskelvottomat ja käyttämättömät tavarat, joten ne eivät vie tilaa kaapeissa. Varastosta kuljetat tavarat edelleen kierrätykseen, vaikka kauppareissun yhteydessä.

Tee raivaamisesta koko loppuelämän prosessi. Raivaamisen tarkoitus on tavaramäärän vähentäminen, jotta arki helpottuu. Sinulle jää enemmän aikaa juuri sinulle tärkeisiin asioihin ja saat energiaa elämääsi.

Toivon, että 5 vinkkiä antoivat sinulle työkaluja käyttöösi. Elämä on elämistä varten ja jos sotku ei haittaa se ei haittaa. Mutta jos haluat muutosta nykyiseen kodin järjestyksen tilaan, 5 vinkkiä auttaa alkuun.

Jos sinulle tuli tunne, että urakka on liian hankala, ota ammattilainen avuksi. Ammattijärjestäjän käyttäminen pitäisi olla yhtä luontevaa kuin esimerkiksi siivoojan tai pt:n palkkaaminen. Alun jälkeen saatat inspiroitua lisää ja ensimmäisen askeleen jälkeen jatkat muutosta itsenäisesti. Mutta jos tarvitset apua projektissa, oli se sitten iso tai pieni, ota yhteyttä.

Onnistumisen iloa elämääsi!

valkoinen kukka, orgidea
Peilin heijastus

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.