+358 40 77 24 517 [email protected]

Kuolinsiivous

26.05.2021 | 7 Kommentit

Oletko pohtinut mitä jätät jälkeesi? Onko nyt oikea aika tehdä kuolinsiivous? Haluan jakaa kokemukseni kuolinsiivouksesta, jotta joku teistä saisi vinkkejä aloittaa oman kuolinsiivouksensa. 

Vietin aikaa iäkkään äitini luona viikonpäivät. Hän asuu useamman sadan kilometrin päässä. Olen saanut rokotuksen ja olen terve, joten uskaltauduin matkustamaan hänen luokseen. Viikon ajan teimme kuolinsiivousta. 

Sanana kuolinsiivous on vielä uusi ja hämmentävä, mutta sitähän ihmiset ovat tehneet kautta aikojen. Kuolinsiivous on sitä, että elinaikanaan luovut tarpeettomasta tavarasta ja näin saat tilaa kotiisi, arki helpottuu ja sukulaiset kiittävät. Sillä ei ole mitään tekemistä ikääntymisen tai kuoleman kanssa. 

Äitini edustaa sitä sukupolvea, joka on elänyt niukkuusajat ja kaikki on säästetty, korjattu ja säilötty pahan päivän varalle. Mitään ei ole saanut heittää pois. 

Miten aloittaa urakka?

Äitini kanssa teimme sen seuraavasti. Aloitimme siis sellaisista tavaroista, jotka eivät herätä niin paljon tunteita kuten esim. valokuvat, kirjeet ja henkilökohtaiset paperit. Ne kannattaa jättää viimeiseksi, koska niiden läpikäyminen on aikaa vievää ja sitä kannattaa tehdä myös yhdessä lasten kanssa. 

Aloitimme vaatteista, kävimme pieniä eriä läpi ja säilytämme ne, joita hän käyttää, muut vein kierrätykseen. Samoin kävimme läpi astiat, kirjat, jne. Urakka on uuvuttava kenelle tahansa, joten tavaroiden läpikäymiseen kannattaa varata aikaa. Pikkuhiljaa tehty karsiminen pitää mielenkiinnon yllä eikä väsytä liikaa.

Mikä oli viikon saldo?

Lähetystorille vein käyttökelpoiset vaatteet, astiat ja kirjat. Muutama vaate lähti sukulaisille. Pieni määrä tavaraa meni taloyhtiön jäteastioihin, mm. käytöstä poistetut muoviastiat. Tämä oli hyvä alku, joka jatkuu jossain vaiheessa.  

Astiakaappi

Vinkkejä milloin ja miten

Muutto on loistava aika hankkiutua eroon tavaroista, joita ei enää tarvitse. Varsinkin silloin, jos muuttaa isommasta asunnosta pienempään. On mietittävä mitä tarvitsee uudessa kodissa, mistä luopuu, mitä myy, mitä antaa lapsilleen tai sukulaisilleen ja mitä kierrättää. Jos sinulla ei ole mahdollisuus itse kuljettaa tavaroita eteenpäin, ole yhteydessä paikkakuntasi tahoihin, jotka ottavat lahjoituksia vastaan. Luovuta lahjoituksiin vain ehjiä ja puhtaita tavaroita eli sellaisia, joita olisit itse valmis käyttämään.

Kun lapset ovat jo muuttaneet kotoa. Lapset ovat saattaneet jättää ehkä lapsuus- ja nuoruusajan tavaransa, piirustukset, legot, lelut, Aku Ankat jne.  ”kotiin”. Pyydä lapsia käymään omat tavaransa läpi ja viemään ne pois. Jos niillä ei ole enää käyttöä, mietitään niille hyödyllinen jatkokäyttö. Mahdollisuuksia on tänä päivänä uskomaton määrä. Voit lahjoittaa, myydä ja kierrättää.  

Jaan tässä kuulemani tarinan juuri vastaavasta tilanteesta, jossa lapset oli pyydetty kotiin käymään läpi varastot ja autotalli. Tavoitteena oli, että tavarat, jotka he haluavat säilyttää lähtevät heidän mukaansa. Varaston perimmäistä nurkasta löytyi kasa vanhoja sarjakuvalehtiä. Yksi lapsi ilahtui suuresti löydöstään. Pakkasi lehdet siististi pahvilaatikkoon, teippasi sen kiinni ja kirjoitti päälle: Vanhoja sarjakuvalehtiä. Säästetään. Sen sijaan, että hän olisi pakannut laatikon autoonsa, hän vei sen takaisin varastoon.

Jos haluat, että joku tietty esine tai taulu menee kuoltuasi juuri sille henkilölle, jolle haluat sen antaa, laputa esineet. Kirjoita henkilön nimi tai värikoodi, joka ohjaa sen oikealla henkilölle.

Pitkä asumisaika samassa paikassa. Vanhempasi ovat asuneet pitkään esim. omakotitalossa tai isossa asunnossa, johon on kerätty tavaraa vuosien ajan. Jos sinulla on vanhemmat, joiden koti on täynnä tavaraa, voit aloittaa puhumaan kuolinsiivouksesta pikkuhiljaa kysymällä ja pohtimalla. Älä painosta, vaan tee sitä keskustellen rohkeasti ja avoimesti. Ystäväni kertoi äskettäin, että lapsilta oli tullut selkeä käsky tyhjentää omakotitalon vintti. Se toimi ja työ oli jo aloitettu.

Oikea ajoitus

Jokaiselle saa olla oma tapansa ja rytminsä tehdä kuolinsiivousta. Kuolinsiivous on projekti. Mutta kokemuksesta voin sanoa, että jos aikoo käyttää kesälomansa kuolinsiivouksen tekemiseen, suosittelen jotain muuta ajankohtaa. Hommasta kun voi tulla pahalle päälle ja loma menee pilalle. 

Tee kuolinsiivousta pikkuhiljaa. Aloita nyt, kun vielä jaksat. Vanhempana työ tuntuu todella raskaalta. Aloita kellarista, ullakosta, autotallista, vaatehuoneesta, eteisestä, tiloista, joihin tavaraa tulee varastoitua ajan saatossa niin, että et enää tiedä mitä kaikkea niissä on. 

Hyvä alku äitini kanssa antoi uskoa, että kuolinsiivous on mahdollista kenen tahansa kanssa. Asiaa auttoi toki myös se, että olen saanut koulutuksen ammattijärjestäjäksi

Jos itse et halua, pysty tai osaa aloittaa kuolinsiivousta, ota yhteyttä ammattilaiseen Joskus juttelu ventovieraan ihmisen kanssa voi helpottaa. saat hyviä neuvoja ja vinkkejä mistä aloittaa ja miten. Ja muistathan, että ammattijärjestäjän työ kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin. Tästä kirjoitin edellisessä blogissa. 

Kuolinsiivous on iloinen asia, se helpottaa elämääsi ja auttaa maapalloa. 

7 Kommentit

 1. Hannele

  Kauniisti kirjoitettu ja tärkeää asiaa ❤

  Vastaa
  • Tarja

   Kiitos❤

   Vastaa
 2. Tupu

  Hyvä kirjoitus!

  Vastaa
 3. Anne Husu

  Tosi hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa Tarja? Omasta muutosta on vain reilu pari vuotta ja silloin teimme ”osittaista kuolinsiivousta” . Mutta aina noihin varastoihin vaan kertyy kaikennäköistä tavaraa eli siivous jatkukoon!

  Vastaa
  • Tarja

   Kiitos Anne! Tavaramäärän tarkastelu silloin tällöin on kyllä paikallaan. Muutot ovat hyviä hetkiä käydä läpi tavaroita ja luopua tarpeettomasta ja käyttämättömästä tavarasta kierrättäen. Hyvää kesää!

   Vastaa
 4. Arja

  Tosi hyvä kirjoitus, tuota siivousta on tehty nyt kolme vuotta ja sitä on hyvä jatkaa kerran vuodessa koko loppu elämä, kun sitä turhaa tavaraa yms aina vain löytyy, vaikka paljon on pistetty pois .

  Vastaa
  • Tarja

   Kiitos Arja kommentistasi! On kiva kuulla, että teette ”siivousta” koko ajan. Olen ajatellut joskus, että tavarat ikäänkuin lisääntyisivät itsestään. Vuosttain tehty inventaario on oikein hyvä keino pitää tavaramäärä kurissa. ?

   Vastaa

Trackbacks/Pingbacks-linkit

 1. 5 VINKKIÄ, JOTKA TEKEVÄT RAIVAAMISESTA HELPOMPAA - VilliKoti™ - […] tavoite on vähän sama juttu. Tarkoitus on poistaa KAIKKI TARPEETON JA KÄYTTÖKELVOTON TAVARA, jotta saat tilalle ilmaa ja kaikki…

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *