+358 40 77 24 517 [email protected]

Sekasotku ja 4 tapaa selvitä siitä

28.01.2022 | 0 Kommenttia

Miten toimia, jos sekasotku harmittaa ja vaikeuttaa arjen pyörittämistä? Tässä neljä vinkkiä, joilla selvitä sotkusta.

1. Muista, että tavaramäärä ei lisäänny itsestään

Joku tuo tavaraa sisään. Mitä enemmän tavaraa tulee, sitä hankalampaa on järjestyksen pitäminen ja sekasotku valtaa tilaa. Tavara jää pyörimään, jos sille ei heti löydy oikeaa ja järkevää säilytyspaikkaa tai käyttöä. Lahjaksi saatu, ei toivottu, epäkäytännöllinen ja jopa turhake, vie tilaa entisestäänkin pienistä säilytystiloista. Jos tavara on tullut tarpeeseen ja korvaa rikkinäisen, jääkö epäkuntoinen tavara kaapin perälle odottamaan siirtoa eteenpäin?

Ainoat tavat tavaramäärän kasvun vähentämiseen ovat; lopeta turhan tavaran hankkiminen ja poista ylimääräinen. Aloita seuraamaan kotiisi tulevaa tavaravirtaa kirjanpidon avulla ja ota tarkasteluun oma ja perheesi rahankäyttö budjetoinnilla.

Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa omia kulutustottumuksiaan järkeväksi ja taloudelliseksi. Tästä seuraa helpotusta kodin kunnossapitoon, sekasotku vähenee ja rahaa säästyy.

2. Aloita muutos tänään

Kodin raivaaminen, järjestäminen, siivoaminen, tavaroiden läpikäyminen ja poistettavien tavaroiden kuljettaminen eteenpäin on jatkuvaa työtä. Hyväksy se ja tee muutoksista uusi elämäntapa.

Joku on sanonut, että rutiinit tappavat. Mielestäni ne ovat hyviä apureita silloin kun haluaa, että jokin asia muuttuu tai uudesta tavasta toimia tulee arkipäivää.

On kymmeniä syitä, miksi sekasotku valtaa kotisi. Tämän asian äärelle kannattaa pysähtyä hetkeksi. Pohdi, mitkä ovat sinun kodissasi sekasotkun aiheuttajat. Ota koko perhe mukaan suunnittelemaan millaisia muutoksia te olette valmiit toteuttamaan arjessa.

solmussa sekasotkun kanssa

Mistä sekasotku syntyy?

  • tavaraa tulee sisään enemmän kuin sieltä poistuu
  • tavaralle ei ole säilytyspaikkaa
  • tavarat eivät palaudu omille paikoilleen
  • hankit jatkuvasti uusia vaatteita
  • kesävaatteet ja -kengät jäävät pyörimään eteiseen talvella ja toisin päin
  • teet poistoja, mutta tavarat eivät siirry ulos asunnosta vaan valtaavat eteisen, vierashuoneen, makuuhuoneen, lastenhuoneen tai varaston
  • sinä olet tai perheenjäsenesi on kirpputorihai
  • ostat/tilaat uutta tavaraa, vaikka vanha on vielä paketissa
  • ostat turhakkeita, jotka jäävät käyttämättä
  • olet koukussa aina vaihtuviin uusiin trendeihin ja alennusmyynteihin
  • säilytät lukemattoman määrän harrastetavaroita ja odotat aikaa, jolloin aloitat harrastuksen
  • säilytät tavoitevaatteita siinä toivossa, että laihdut joskus
  • säilytät kirjoja, joita et ole lukenut etkä tule lukemaankaan
  • säilytät muistoesineitä tavan vuoksi
  • säilytät lahjoja, joista et edes pidä
  • säilytät rikkinäisiä astioita ja tavaroita
  • säilytät tavaraa, jota et enää käytä tai ole koskaan ottanut käyttöön
  • roskat jäävät päiväkausiksi asuntoon

3. Harkitse tavarakirjanpitoa

Tavarakirjanpito auttaa sinua hahmottamaan kuinka paljon ja millaista tavaraa tulee sisään ja kuinka paljon lähtee poistoon. Yleensä muistamme mitä pistimme eteenpäin, mutta unohdamme mitä olemme hankkineet. Tavarakirjanpidon avulla on mahdollisuus kuluttaa harkitummin ja muuttaa omia kulutustottumuksiaan, säästää rahaa ja luontoa.

Tavarakirjanpito tekee myös näkyväksi sen, ostatko tarpeeseen tai haluun. Tätä asiaa on pohtinut Julia Thurén kirjassaan Kaikki kuluttamisesta. Hänen mukaansa Tarpeita voidaan pitää myös synnynnäisenä ja yksilön sisäisinä toiminnan motiiveina, kun taas halut muodostuvat ihmisen ulkopuolisten ärsykkeiden yllyttäminä.

Voit aloittaa kirjanpidon sopimalla perheenjäsenten kanssa yhteiset säännöt ja tavoitteet. Mitä lasketaan mukaan? Lasketaanko kaikki vai vain käyttö- eli kestotavarat, jolloin ruoka, kosmetiikka, pesuaineet, vessapaperit ja muut kulutustavarat jätetään pois. Jos komerosi täyttyvät jatkuvasti ylimääräisistä kosmetiikasta tai muusta kulutustavarasta, se ryhmä on syytä ottaa mukaan kirjanpitoon.

Tee kirjanpidosta yksinkertainen ja helppo. Se voi olla ruutuvihko, kännykkäsovellus, exel-taulukko tai tapa mikä sinulle sopii. Poisto merkitään vasta sitten kun, tavara on poistettu asunnosta. Aloita seuranta koemielessä seuraavan kuun alusta ja katso mikä on kuukauden saldo. Lapset voivat pitää omaa kirjanpitoa.

Yhteisesti sovittuja tavoitteita voi seurata kuukausitasolla tai pidemmissä ajanjaksoissa. Jos tavaraa tulee jatkossakin sisään yhtä paljon kuin poistat, tavaramäärä pysyy ennallaan. Mutta konkreettinen muutos tapahtuu silloin, kun tavaraa tulee sisään vähemmän kuin poistat.  

Kuukausivaihtelut voivat olla suuria. On syntymäpäiviä, juhlapäiviä ja perhejuhlia, mutta pidempiaikainen seuranta antaa todellisen kuvan tavaravirrasta.

Tarjan tavarakirjanpito

Oma tavarakirjanpito

Itse aloitin vuoden vaihteessa oman tavarakirjanpidon. Olen ottanut mukaan vain käyttö- ja kestotavarat. Poistoja en ole vielä voinut merkitä vihkoon, koska olen kerännyt tavarat hyllylle, josta ne lähtevät keväällä kirpputorille. Tavarat, joita en saa myydyksi, menevät lahjoitukseen, eivätkä palaa enää kotiin.

Tavaraa on tässä vaiheessa tullut enemmän sisään, mutta uskon että asettamani tavoite toteutuu tämän vuoden aikana. Eli kodistani on poistunut enemmän kuin olen sinne hankkinut uutta.

Kuva kirjanpidostani. Tähän mennessä tullut sisään 8 kpl, ei yhtään ulos.

4. Nauti muutoksesta

On helppo ajautua takaisin vanhoihin tapoihin, kun muutos näkyy hitaasti. Tavoillemme uskollisena saatamme päivän päätteeksi avata tutun nettikaupan ja ihastella juuri alennukseen tulleita tuotteita. Netistä tilaaminen on tehty äärettömän helpoksi ja nopeaksi ja tuotteen palauttaminen on useimmiten ilmaista. Peru alkuun kaikki mainoskirjeet. Vähennä tietoisesti houkutuksia.

Kannattaa kuitenkin muistaa pitkäjänteisyys. Tavaramäärä ei katoa hetkessä, jos olet kerännyt sitä useita vuosia.

Kun olet päättänyt muuttaa elämäsi suuntaa, pysy suunnitelmassa ja nauti muutoksen tuomasta tunteesta. Kodin järjestyksen pitäminen alkaa helpottua ja sinusta tulee taitava tavarakaaoksen kesyttäjä.  Ja mikä parasta, rahaa säästyy johonkin muuhun.

Vuoden 2022 alussa tuli voimaan muutos kotitalousvähennykseen. Ammattijärjestäjän työstä saatava vähennys nousi 40 %:sta 60 %:n.

Ensimmäinen kartoituskäyntini on maksuton. Hinnasto

Mihin ongelmatilanteeseen sinä haluaisit lisää vinkkejä? Kerro oliko kirjoituksesta sinulle hyötyä?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.