+358 40 77 24 517 [email protected]

Joulu tulee, oletko valmis?

22.12.2021 | 0 Kommenttia

Yksi vuoden odotetuimmista juhlista on ihan kohta. Yhteen päivään on ladattu ”koko elämä”, jos on uskominen markettien ihmismääriin ja ostoskärryjen tavaravuoriin. Onneksi nykyisin sallitaan jokaiselle mahdollisuus viettää joulua omalla tavallaan. Kaikkien ei tarvitse mennä saman kaavan mukaan. Tässä ajassa on jopa suotavaa viettää joulua ”pienellä porukalla”. Kaikille yksin vietetty joulu ei ole omaehtoinen valinta. Kenenkään ei kuitenkaan tulisi kantaa huonoa omatuntoa siitä, miten joulunsa viettää.

Jouluun valmistautuminen

Nooran leipoma kakku


On ihanaa, että vuoden pimeimpänä aikana meillä on tilaisuus polttaa kynttilöitä, leipoa joulun tuoksuisia kakkuja, pipareita ja torttuja. Valmistaa jouluruokia, koristella joulu kotiimme ja pihamaille. Mitä aikaisemmin olemme aloittaneet valmistelut, sen pidempi aika on jäänyt joulufiilistelyyn.

Entäpä jos kaikki on vielä tekemättä. Mitä jos aika on mennyt kaikkeen muuhun. Voimavaramme eivät ole riittäneet jouluhössötykseen. Olemme selvinneet jotenkin päivästä toiseen, emmekä välttämättä ole halunneet valmistautua. Emme ole vaan saaneet aikaseksi aloittaa. Tämä tunne on harmittanut ja jäytänyt mieltämme. Olemme uupuneita työntäyteisestä syksystä ja huoli omasta jaksamisesta painaa. Kannamme huolta myös jatkuvasti läheistemme ja omasta terveydestä.

Tuleeko joulu?

Kyllä joulu tulee, vaikka emme olisi ehtineet, jaksaneet, välittäneet tai kyenneet valmistelemaan yhtään joulua. Eikä meidän tarvitse kantaa huonoa omatuntoa, ettemme tänä vuonna tehneet samoja asioita kuin aina ennenkin. Ole armollinen itsellesi ja rakenna joulustasi juuri sellainen kuin itse haluat ja mikä on sinulle hyväksi.

Joulu on jo ihan nurkan takana blogissani kirjoitin miten valmistautua jouluun. Sain siitä sekä kiitosta että risuja. Joku lukijasta totesi, että Helppoahan valmistautuminen ja järjesteleminen tuntuu sinulle olevan. Olet siivousintoilija, jouluihminen ja järjestät koko ajan. Totta joka sana, tunnustan, että olen tuota kaikkea. Liian helposti katson asioita vain omasta vinkkelistä ja saan monet asiat kuulostamaan niin helpolta. Mutta totta on myös se, että en minäkään osaa kaikkea. On paljon asioita , jotka muut osaavat paremmin kuin minä. Koska järjestäminen on intohimoni, olen valinnut ammattijärjestäjän ammatin. Näin voin olla avuksi teille, jotka osaatte jotain aivan muuta, mutta tarvitsette lisää käsipareja tavaroiden järjestämiseen ja karsimiseen tai vaikka muuttolaatikoiden pakkaamiseen ja purkamiseen. Olen kiitollinen elämälle, että sain vielä tämän mahdollisuuden.

Uusi Vuosi

Vuosi 2021

Tässä hetkessä on hyvä pysähtyä ja katsoa kulunutta vuotta mitä kaikkea siihen on mahtunut. Vuosi on sisältänyt paljon epätietoisuutta ja epävarmuutta. Se on ollut myös täynnä odotusta, toivetta paremmasta ja halua palata mahdollisimman normaaliin elämään. Tavata ihmisiä, nauttia toistemme seurasta ilman pelkoa tartunnasta, matkustaa, koskettaa toista ihmistä, halata. Keskustelu käy kiihkeänä mitä kuuluisi kenenkin tehdä ja miten. Mutta näen myös, että menemme yhdessä eteenpäin ja autamme toinen toisiamme. Vaikeat ajat voivat myös yhdistää ihmisiä.

Kotitalousvähennys

Uusi vuosi tuo muutoksia kotitalousvähennykseen

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin. Kotitalousvähennykseen on tulossa määräaikaisia muutoksia verovuodesta 2022 alkaen. Muutos koskee vuosia 2022-2023, jolloin kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön osalta vähennyksen määrä nousee 40 prosentista 60 prosenttiin. Muutos koskee myös meidän ammattijärjestäjien palveluita. Henkilökohtainen maksimäärä nousee 2250 eurosta 3500 euroon eli jos teillä on siis taloudessa kaksi aikuista, yhteinen maksimäärä on 7000 euroa. Vähennyksen saa vain työn osuudesta.

Korotettu kotitalousvähennys koskee myös öljylämmityksestä luopumisesta. Muutos on väliaikainen ja on voimassa vuosina 2022-2027. Kunnossapito- ja perusparannustyön osalta vähennys pysyy nykyisellään 40 prosentissa ja maksimäärä 2250 eurossa. Vähennyksen omavastuu säilyy 100 eurossa. Lataa opas osoitteesta veronmaksajat.fi/oppaat

Vinkit ”joulun” kierrättämiseen

Tässä muutamia vinkkejä mitä voit tehdä joulun jälkeen. Netistä löytyy paljon tietoa kierrättämisestä ja jätteiden lajittelusta. Miten vältät ruokahävikkiä? Osta ruokaa kohtuudelle. Jos ruokaa jää yli oman tarpeen, älä heitä ruokaa roskiin. Tarjoa ruokaa vaikka yksinäiselle tai naapurissa asuvalle lapsiperheelle, pakasta tai tuunaa uusiksi aterioiksi. Laatikoiden loput voit hyvin käyttää sosekeittoihin tai sämpylätaikinoihin. Mikä onkaan ihanampaa kuin juuri leivotut lämpimät sämpylät. Kalan tai kinkun lopuista voit valmistaa erilaisia suolaisia piirakoita iltapaloiksi tai tehdä lämpiä voileipiä ja kutsua ystäviä saman pöydän ääreen. Kovien juustojen loput raastan pakkaseen, jolloin minulla on aina käytössäni hyvää juustoraastetta.

Kinkkurasva

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin. Valutta kinkkurasva joko tyhjään maito- tai mehupurkkiin. Sulje pakkaus tiiviisti ja jähmetä se kylmässä, jonka jälkeen sen voi viedä sekajätteeseen. Voit osallistua myös Kinkkutemppuun ja kierrättää paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Lisätietoa viemärietiketistä.

Suklaa ja lahjapaperit

Suklaa kuuluu jouluun. Konvehtirasia ja konvehtikerrosten päällä oleva paperimainen levy kuuluvat kartonginkeräykseen. Muovikääre ja konvehtien muovinen alasta kuuluvat muovikeräykseen. Sama koskee myös suklaajoulukalentereita. Konvehtien ja karamellien kääreet voivat olla alumiinia. No mistä tiedät kuuluvatko käärepaperit metallijätteeseen vai ei? Tee testi: jos käärepaperi jää rypistäessä myttyyn, kuuluu se metallijätteeseen. Kääreet voivat olla myös muovia, jolloin oikea paikka niille on muovijäte tai paperia, jotka kuuluvat paperikeräykseen.

Lahjapaperit, -narut, sellofaanit ja rikkinäiset joulukoristeet kuuluvat sekajätteeseen.

Toivon, että sinun joulun muistilistasi alkaa olla jo yliviivattu eli voit pikkuhiljaa rauhoittua joulun viettohan. Tässä tarinassa ei ollut yhtään lahjaa, koska omassa joulussani niitä on todella vähän. Hankin tarpeelliset joululahjat pitkin vuotta ja näin vältyn joululahjastressiltä.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan 8 prosenttia suomalaisista ei aio ostaa ollenkaan joululahjoja, ja 10 prosenttia käyttää niihin vähemmän kuin 50 euroa. 5 prosenttia vastaajista aikoo käyttää lahjahankintoihin yli 500 euroa. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Enkelikuoro

Tästä alkaa minun laskeutumiseni jouluun ja haluan toivottaa sinulle turvallista, terveellistä ja rauhallista joulua!

Toivokaamme, että vuosi 2022 on terveellisempi ja jaksamme uskoa parempaan tulevaan.

Jouluhalauksin Tarja

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.