+358 40 77 24 517 [email protected]

Menetys on epäreilua

09.04.2021 | 6 Kommentit

Kuolema jättää jälkeensä surun, kaipauksen, pelon, huolen ja tunteiden vuoristoradan. Jos joku teistä on äskettäin menettänyt läheisen, pyydän jo nyt anteeksi, että vertaan kuolemaa ja avioeroa toisiinsa.

Olen joskus kirjoittanut päiväkirjaani eron jälkeen, että ero oli kuin pieni kuolema, tunteita laidasta laitaan ja lukemattomia kyyneleitä. Vaikka järki sanoo, että on hyvä, jos parantumattomasti sairas ihminen kuolee tai epäonninen avioliitto päättyy eroon. Ei se ole hyvä. Se on vaan niin väärin ja niin epäreilua. Epäreilua kenelle? Meille kaikille, jotka kaiken tapahtuneen jälkeen jäämme kaipaamaan. 

Moni kertoo, että elämästä surun jälkeen pyyhkiytyy pois yksi vuosi. Ihminen ei kykene muistamaan tai kokemaan mitään, koska elämä on vain niin mustaa ja selviytymistä päivästä toiseen sumussa. Kunnes tulee se hetki, jolloin alkaa tuntea, nähdä, haistaa, maistaa ja kuulla. Elämä on voittanut.

Kun työskentelin välitysalalla, elämän koko kirjo oli aina läsnä, syntymä, kuolema, itsenäistyminen, avioliitot ja avioerot. Kaikki ne kuuluvat elämän kiertokulkuun. Kaikissa ihmisten kohtaamisissa tarvitaan kykyä kohdata ihmiset ihmisinä ei pelkästään maksavina asiakkaina. Erityisesti tämä korostuu silloin, kun olemme tekemisissä kuolinpesän osakkaiden tai eronneiden pariskuntien kanssa. Kohtaamisessa vaaditaan todellista ammattitaitoa, ihmisten arvostamista, kykyä lukea ihmisiä ja aitoa välittämistä. Hatunnosto kaikille alan ihmisille. Onneksi on olemassa huippu ammattikunta, joka tosi vaikeissa ihmisten elämäntilanteissa auttaa heitä eteenpäin.

Näiden huippuammattilaisten joukkoon haluan nostaa myös ammattijärjestäjät. Meidät on koulutettu kohtaamaan eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Vaikka ammattikuntamme on vielä aika nuori ja tuntematon, olemme tosi isona apuna juuri silloin, kun ihmisen omat voimavarat ovat koetuksella ja ne eivät yksinkertaisesti riitä. Aina ei tarvitse selvitä yksin, kun apua on saatavilla. 
Kiinteistönvälittäjä arvioi asunnon, antaa arvokkaita neuvoja, miten asiassa kannattaa edetä, kuuntelee ja tukee asiakasta päätöksenteossa. Mitä ammattijärjestäjä tekee? Keskustelee, kuuntelee, antaa arvokkaita neuvoja, miten asiassa kannattaa edetä, sopii asiakkaan kanssa yhteisestä järjestely ajasta ja tukee asiakasta päätöksenteossa. Olen apuna juuri silloin, kun omat siivet eivät oikein tahdo kantaa. 

6 Kommentit

 1. Siv

  Pieni kuolema, ja ikuinen suru jossain sydämen nurkassa.. näin on!
  Samalla epäonnistunut tunne, identiteetti kadoksissa pitkään..
  Vuoden päivät kadoksissa.. ei muista, ei tunne.. ei elä, vaan selviytyy.. ruotsiksi ”man lever inte, man bara överlever..” Tunnistan itseni hyvin sanoissasi! ❤️
  Terv Maria

  Vastaa
 2. Tarja

  Kiitos ❤

  Vastaa
 3. Arja

  Kaunis kirjoitus, kosketti, kun ajattelin ystävääni, joka juuri menetti miehensä Hänen olotilansa on juuri tuon kirjoittamasi tekstin oloinen. .Sitä auringon paistetta ja linnun laulua hänen toivon jossain vaiheessa tuntevan ja kuulevan
  Kiitos Tarja

  Vastaa
  • Tarja

   Kiitos Arja, voimia teille ja ystävällesi❤ Surun hetkellä parasta on kanssakulkijat ja kuuntelijat.

   Vastaa
 4. arrags

  Like attentively would read, but has not understood

  Vastaa
 5. Google

  The facts mentioned in the write-up are a few of the very best accessible.

  Vastaa

Trackbacks/Pingbacks-linkit

 1. kotitalousvähennys VilliKoti™ - Tarja Määttä - […] on kotitalousvähennyksen alaista, katso lisää Usein kysytyt kysymykset Edellisessä blogissani Menetys on epäreilua kirjoitin menettämisestä.. Valitettavasti kuolinpesä ei voi…

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *