+358 40 77 24 517 [email protected]

Kevättä rinnassa

26.03.2021 | 2 Kommentit

Kimmeltävällä kevätjäällä kisaavat ilo ja aurinko. Ensimmäinen lokki kaartaa sulapaikan yllä. Taivaantäysi kevätmieltä. Tervetuloa kevät, olen odottanut jo sinua, olethan lupaus tulevasta kesästä. Iltalenkillä olin näkevinäni vastaantulijoiden kasvoilla keväthymyn. Maaliskuun viimeisiä päiviä viedään ja minä olen niin onnellinen. Maaliskuu on ollut yhtä juhlaa.

Maaliskuussa vietettiin myös omia syntymäpäiviäni.

Maaliskuu ja VilliKodin synty

Koska maaliskuu oli minulle todellinen juhlakuukausi ja monella tapaa merkittävä. Toteutuihan silloin vuosien haaveeni ja yritykseni VilliKoti näki päivänvalon. Haluankin kiittää teitä kaikkia ihanista viesteistä ja onnitteluista, joita olen saanut. Tämä kaikki huomio tuntuu suorastaan sydäntä riipaisevan hyvältä ja tunnen suurta suurta kiitollisuutta. Iso ja lämmin halaus teille kaikille! 

Jatkossa toivottavasti mahdollisimman moni teistä jatkaa kulkuaan yhdessä kanssani. Oman yrityksen kautta haluan olla jakamassa teille vinkkejä miten aloittaa, jos koti on päässyt villiintymään. Miten jatkaa uudella valitsemallaan polulla ja miten säilyttää jo saavuttamansa järjestys.

Nimensä yritys sai Pikku Prinssin kirjasta. Kaikki Pikku Prinssi kirjan lukeneet muistavat miten kettu halusi, että Pikku Prinssi kesyttää hänet. Kun olet kesyttänyt jonkun, tulet vastuulliseksi siitä, mitä olet kesyttänyt. VilliKoti kesyttää koteja ja auttaa niiden asukkaita hoitamaan kotejaan vastuullisesti. On tärkeää tehdä kodeista paikka, joka ei rasita sinua vaan ravitsee. Paikka, joka energisoi sinua, antaa voimaa ja johon on hyvä tulla.

Tämä päivä on ollut iso lupaus keväästä, paljon lämmintä ja paljon valoa. Minä rakastan valoa. Valon lisääntyessä sitä huomaa monia asioita mm. että ikkunat kaipaavat pesua. Minun kodissani on neljä isoa ikkunaa ja kymmenen pikku ikkunaa. Ei siis kovin monta, mutta pestävien pintojen lukumäärä kasvaa huomattavasti, koska jokaisessa ikkunassa on kuusi pestävää pintaa, siis ihan liikaa.  En syö tätä elefanttia päivässä enkä kahdessa, vaan teen sen vähitellen. 

Kevätsiivous

Huollan vähitellen talvivaatteet ja kengät ja varastoin ne. Samalla käyn vaatteet ja tavarat läpi ja laitan poistoon käyttämättömät, pieneksi käyneet tai muutoin sellaiset, jotka ovat vain pyörineet paikasta toiseen. Eli teen karsintaa. Jos sinulla on lämmin kellari-/vinttivarasto tai erillinen varasto, olet armoitettu. Muutettuani nykyiseen asuntooni sain pihan ja terassin, mutta jouduin luopumaan siististä, isosta ja lämpimästä varastotilasta. Nyt raivaan tilaa sisällä kausivaatteille. Lapsiperheessä tämä vaihe on ihan oma lukunsa, mutta siitä lisää joskus toiste. 

Kevätsiivouksen yhteydessä jotain lähtee aina kiertoon. Minun yksi lempipaikoistani, johon vien puhtaat ja ehjät vaatteet, liinavaatteet, tyynyt, astiat jne. on kierrätyskeskus Kierrätysmyymälä Kirsikka Keravalla, toinen Onnion Store Tuusulassa. Harvoin tavaraa lähtee suorastaan roskiin. Kaiken sen, minkä pystyn kierrättämään, vien eteenpäin. Pussukat ja laatikot kannattaakin viedä mahdollisimman pian eteenpäin, jotteivat ne jää pyörimään nurkkiin. Näin saat näkyvää jälkeä jo lyhyessä ajassa.

Pipot, kaulahuivit, sukat varastoon

Mihin kannattaa viedä poistot?

On monia paikkoja, joihin voit lahjoittaa tavaraa. Tai jos sinulla on aikaa ja tarmoa, tavaraa voit myös myydä. Myyntipaikkoja on tarjolla useita: perinteiset kirpputorit, nettikirpputorit, Tori.fi, Huuto.net, Facebook, pihakirppikset ja siivouspäivät . Tavaroiden kuvaaminen, kuljettaminen, lähettäminen ja myyntipöydän siivoaminen päivittäin vie paljon aikaasi. Eli myy vain hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita.

Puhtaat, siistit, hyväkuntoiset tekstiilit ja tavarat voit viedä kierrätyskeskuksiin ja lähetystoreille. Hyväntekeväisyysjärjestöt kuten Fida, SPR:n kontti, UFF ja Pelastusarmeija vastaanottavat käyttökelpoisia vaatteita. Ainakin UFF ja Pelastusarmeija vastaanottavat keräyksiin vaatteiden lisäksi myös hyväkuntoisia kodintekstiilejä. Hyväntekeväisyysjärjestöjen keräysastioita löytyy usein ainakin Rinki-ekopisteiltä.

Esimerkiksi EmmyRekki ja Vähänkäytetty.fi vastaanottavat kuluttajilta ajanmukaisia hyväkuntoisia vaatteita, kenkiä, laukkuja ja asusteita. 

Lahjoita suoraan vähävaraisille esim. Hope ry:lle, vailla vakituista asuntoa ry:lle, Mannerheimin lastensuojeluliitolle, oman paikkakuntasi eri hyväntekeväisyys tahot, asunnottomien yö tapahtumat ovat useilla paikkakunnilla ottaneet lahjoituksia vastaan.

Eläinsuojeluyhdistyksillä on usein käyttöä vanhoille lakanoille, pyyhkeille, peitoille, tyynyille ja matoille. Näiden tarvetta kannattaa tiedustella suoraan paikallisilta toimijoilta.

Huonokuntoiset, rikkinäiset, likaiset tai nuhjuiset tekstiilit kuuluvat sekajätteisiin. Valtakunnallinen poistotekstiilien keräys käynnistyy Suomessa vuoteen 2023 mennessä, mutta nyt jo on käytössä alueittain paikkoja, joihin vastaanotetaan poistotekstiilejä. Näistä kuulee käytettävän myös nimitystä lumppu. Kannattaa tutustua oman alueen kierrätyskeskuksiin mikäli aika ei riitä myymään itse ylimääräistä tavaraa.

Tarja Määttä

Ammattijärjestäjän homma jatkuu täällä kotona. Ulkovarastoon en vielä uskalla koskea saati kurkata. 

Jos sinä tarvitset järjestelyapua ota yhteyttä.

2 Kommentit

 1. Hannele

  Aurinko saa ihmeitä aikaan. Keväistä mieltä ja aurinkoista viikonloppua!

  Vastaa
  • Tarja

   Kiitos!

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *