+358 40 77 24 517 [email protected]

kuka keksi vaatehuoneen?

25.07.2021 | 2 Kommentit

Kiitos asiakkailleni, jotka ovat kutsuneet minut kotiinsa ja avanneet ovensa tuiki tuntemattomalle ihmiselle. Se miksi kirjoitan juuri nyt vaatehuoneesta, on se tila, mihin apuani on usein pyydetty. Olen siis saanut kurkistaa moneen vaatehuoneeseen ja toteuttaa asiakkaan kanssa muutoksen, joka on tuottanut iloa sillä hetkellä tosi paljon. Toivon, että vaatehuoneet ovat tiloja, joita asiakkaat jaksavat suitsia jatkossakin.

Mikä on vaatehuone?

Wikipendian mukaan


Vaatehuone on asuinhuoneistossa oleva säilytystila, joka on tarkoitettu tekstiilien, sisä- ja ulkovaatteiden ja asusteiden säilytyshuoneeksi. Vaatehuone voi korvata asunnon komerotilaa tai se voi olla lisätilana kausivaatteiden, mattojen yms. säilytystä varten.

Harvoin vaatehuone on lakisääteisen huoneen kokoinen ja sieltä puuttuu usein myös ikkuna. Vaatehuoneeseen astutaan sisään tai joissakin tilaratkaisuissa sen läpi pääsee kulkemaan. Osa tilasta on siis käyttämätöntä käytävätilaa. Joku ihmeen maailmankaikkeuden sääntö on, että tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä, joten usein vaatehuoneen käytävätila on täynnä tavaraa ja peräseinä on saavuttamattomissa.

Vaatehuoneen säilytysjärjestelmiin ei ole juurikaan uhrattu suunnitteluvaiheessa aikaa. Hylly siellä, hylly täällä ja tietysti yksi vaatetanko. Mutta tähän on olemassa ratkaisu. Tarjolla on valtava määrä suunnitteluapua ja erilaisia säilytysjärjestelmiä.

Unelma

Olet ehkä nähnyt kuvia ihanista, isoista, valoisista vaatehuoneista. Katossa on loistava kristallikruunu. Hyllyillä merkkilaukkuja ja kengille omat hyllyt. Muutama vaatekappale roikkuu samanvärisissä vaatepuissa. Mainokset luovat mielikuvan järjestyksessä olevasta, puhtaasta vaatehuoneesta, jossa tavarat ovat kauniisti esillä ja helposti löydettävissä. Tila on helposti siivottavissa ja vaatteille, kengille, laukuille ja asusteille on kaikille oma paikansa, vaatteiden pyhäkkö.

Pidän väreistä ja sisäinen minäni haluaa, että vaatteet ovat värijärjestyksessä. Olen huomannut, että on muitakin, jotka haluavat asettaa vaatteensa väreittäin.
Minulla on tapana säilyttää paperikassit ja käyttää ne aina uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, kunnes ne hajoavat.

Vaatehuoneen totuus

Vaatehuone on kiva ”huone”, jonne voi heittää ylimääräiset tavarat: kengät, lapsen syöttötuolin, puolillaan olevat muuttolaatikot, askartelutarvikkeet, taulut, kynttilät, pallot, tyynyt, täkit ja tietysti myös vaatteet. Vaatehuoneen ovi, jos sellainen on, pidetään visusti kiinni. Vieraat eivät saa avata sitä vahingossakaan. Asuntoesittelyssä todetaan, että tämän oven takana on vaatehuone ja ovi pysyy suljettuna. Vaatehuone on kuin pohjaton kita, joka syö sisäänsä mitä epämääräisempää tavaraa. Ja aivan huomaamatta se on saanut yliotteen sinusta. Alat inhoamaan sitä ja haluat päästä siitä eroon.

Ehkä siirryt seuraavaan vaiheeseen. Ostat uusia säilytystiloja: kaappeja, komeroita, vaaterekkejä, hyllyjä tai lipastoja. Tai kotiisi alkaa kerääntymään erilaisia vaatepinoja, jotka ovat menossa jonnekin, mutta se jonnekin on hukassa. Vaatteet alkavat vaeltaa ja mikä ehkä pahinta, päälle pantavaa ei enää löydy ja ostat uutta vaatetta. Pyykkikuorma kasvaa, puhtaat vaatteet ei siirry eteenpäin. Unohdat vaatehuoneen ja jos jotain sieltä tarvitset, käyt pikaisesti ja koet voittajafiiliksen, jos löysit sieltä etsimäsi.

Asiakkaan vaatehuone kuvattu asiakkaan luvalla, ennen kuin aloitimme vaatehuoneen kesyttämisen.

Vaatehuoneen kesytys

Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä eli sääntö numero

 • 1. Vältä ostamasta uusia säilytysjärjestelmiä ennen kuin olet käynyt läpi olemassa olevat tilat. Esineiden ja vaateiden läpikäyminen on iso urakka, mutta silti kannustan sinua aloittamaan. Tavaroiden läpikäymisen tarkoitus on nimenomaan tavaramäärän vähentäminen. Jokaisen tavaran kohdalla sinun tulee tehdä päätös, säilytätkö vai luovut. Perustelemme itsellemme monin eri tavoin miksi en voi luopua juuri tästä tavarasta. Jos et juuri nyt osaa päättää, pistä tavara odottavien pinoon. Eli voit palata myöhemmin ratkaisemaan mitä teet ko. tavaralle tai vaatteelle. Harjoita aktiivisesti luopumislihastasi.
 • 2. Suunnittele milloin aloitat ja mistä. Kuinka paljon sinulla on mahdollisuus käyttää aikaa raivaamiseen? Voitko jaksottaa työtä? Muista pitää taukoja.
 • 3. Aloita tavaralajin rajaamisella. Ota esimerkiksi esille kaikki neuleet ja käy ne läpi. Yhteen kootut samanlaiset vaatteet havahduttavat sinua huomaamaan todellisen määrän. Jotta sama määrä neuleita kerättynä yhteen, ei siirry TAKAISIN siistitylle hyllylle, teet päätöksen jatkosta, mitä säilytät ja mitkä lähtevät kiertoon. Esitä itsellesi kysymyksiä: tarvitsenko tätä, käytänkö tätä, mitä tapahtuu, jos poistan tämän, voinko tarvittaessa hankkia vastaavan, milloin viimeksi olen käyttänyt tätä, jne.  
 • 4. Päätä mitä teet poistettavilla tavaroilla. Onko sinulla itselläsi aikaa myydä vai lahjoitatko. Ota etukäteen selvää missä myyt, minne voit lahjoittaa, mihin voit viedä poistettavat tavarat ja kuka vie.
 • 5. Pyydä apua ystävältä tai ota ammattilainen avuksi. Yhdessä tehty työ on mukavampaa ja tulosta syntyy nopeammin.

Olen aikaisemin kirjoittanut vinkkilistaa, miten aloittaa esineiden vähentäminen, 5 VINKKIÄ, JOTKA TEKEVÄT RAIVAAMISESTA HELPOMPAA

Räjäytys

Jos päätät räjäyttää koko vaatehuoneen. Eli kaikki ulos ja säilytysjärjestelmät uusiksi. Käytä aikaa suunnitteluun ja ota ammattilainen avuksi. Ne tavarat, jotka nyt ovat lattialla, ovatko ne edelleen säilytettäviä ja jos on, mihin ne sijoitetaan uudistetussa vaatehuoneessa. Ylin hylly, mihin käsi ei ylety, kannattaa ottaa käyttöön tavaroille, joita et jatkuvasti tarvitse. Riittävän leveällä hyllyllä voi säilyttää esimerkiksi matkalaukkuja, petivaatteita tai kausivaatteita. Kenkähyllyjen alle tulee jättää riittävästi tilaa, jotta niiden alta on helppo imuroida. Jos huone korkeus sallii vaatetangoja voi kiinnittää kahteen tasoon.

Vaatehuoneen korkeus kannattaa hyödyntää kattoon saakka. Sinne minne käsi ei ylety, säilö tavaroita, joita käytät harvoin.

Kumpi teillä pyörittää arkea sinä vai tavara?

Tavaroita järjestellessä kannattaa miettiä omia kulutustottumuksiaan. Tarvitsenko kaikkea tätä mitä omistan? Tavarasta luopuminen voi olla vaikeaa, koska meille syntyy tunnesiteitä tavaroihimme ja jopa vaatteisiimme. Jokaisella tavaralla on oma tarinansa ja ikään kuin tarinat katoaisivat, jos luovumme tavarasta. Oman elämänhallintaan pystyy vaikuttamaan omilla päätöksillään. Vaikka vanhempamme ja isovanhempamme eivät juuri heittäneet mitään pois, meillä on mahdollisuus valita ja karsia tavaraa.

Päätöksenteko vaiheessa koemme usein tuskaa siitä, uskallanko luopua juuri tästä esineestä tai vaatteesta. Entä jos tulen tarvitsemaan sitä heti kun se on mennyt eteenpäin. Näissä hetkissä kannattaa jälleen pysähtyä pohtimaan kysymyksiä tarvitsenko tätä, käytänkö tätä, mitä tapahtuu, jos poistan tämän, voinko tarvittaessa hankkia vastaavan, milloin viimeksi olen käyttänyt tätä.

aika on pysähtynyt
Ostatko aina uusia vaatepuita, kun entiset täyttyvät?

Vaatehuoneen valloitus

Jos nyt päätit valloittaa vaatehuoneesi ja toteutat suunnitelmasi. Muista, että arvokas työ valuu hukkaan, jos kannat saman määrän tavaraa sisään, minkä sieltä poistit.

Näin kirjoitettuna nämä ohjeet tuntuvat yksinkertaisilta ja toteutuskelpoisilta. Niille ihmiselle, joilla on luonnostaan kyky pitää koti ja se vaatehuone järjestyksessä, ei tässä ole mitään ihmeellistä.

Mutta jos nyt mietit, miten sinä selviät tavaravuorista, koska sinulle järjestäminen ei ole helppoa, eikä siihen esim. ole aikaa tai voimia, älä epäröi kutsua minua kotiisi. Minä olen saanut koulutuksen ammattijärjestäjäksi ja olen Suomen ammattijärjestäjät ry jäsen. Järjestäminen on minun intohimoni. Haluan auttaa sinua, antaa vinkkejä ja motivoida sinua löytämään oman järjestyksen polkusi. Alun jälkeen saatat inspiroitua lisää ja ensimmäisen askeleen jälkeen jatkat muutosta itsenäisesti.

Tässä kuvia miten toteutimme erään lastenhuoneen järjestämisen, samalla laitoimme uusiksi koko vaatehuoneen järjestyksen. Tavaraa lähti useampi pussi lahjoitukseen ja osa vaateista vietiin Sortti-asema Ruskeasanta Vantaalle poistotekstiililaatikkoon, lisää aiheesta HSY

Nalle Puh pääsi myös uuteen kotiin.

Lastenhuone ennen
Lastenhuone jälkeen
Lastenhuone ennen
Lastenhuone jälkeen
Tästä alkoi Nalle Puhin matka uuteen kotiin

Kuka keksi vaatehuoneen, siihen en löytänyt vastausta.

Iloa ja jaksamista sinulle. Vielä on kesää jäljellä, joten nautitaan siitä!

2 Kommentit

 1. Tarja

  Olin aivan jumissa tavarapaljouden kanssa, enkä tiennyt mistä aloittaa.

  Urakka tuntui aivan liian suurelta, ja uuvuin jo ajatuksestakin, että kaikki se ylimääräinen tavara pitäisi käydä läpi, ja kuinka paljon aikaa se veisi.

  Tarjan avulla urakka selkeytyi, se jaettiin pienempiin palasiin, ja sovittiin mistä aloitetaan.

  Työ edistyi yhdessä tehden ripeästi ja Tarjan kannustus auttoi tekemään päätöksiä pois heitettävistä tavaroista.

  Saimme sovitussa ajassa tehtyä yllättävän paljon, eli juuri sen mistä sovittiinkin ja ehkä vähän enemmänkin.

  Työtä oli helppo jatkaa vielä Tarjan lähdettyäkin, koska mieli oli niin paljon kevyempi, kun olin vihdoinkin saanut apua.

  Olisinpa ryhtynyt tähän jo aiemmin!

  Ps. Henkilökemiat kohtasivat loistavasti, ja Tarjan lempeä ja rohkaiseva asenne auttoivat jaksamaan (kovassa helteessäkin) ja olihan se ajoittain jopa hauskaakin!

  Vastaa
  • Tarja

   ❤ Ihanaa jatkoa sinulle. On ollut ilo tehdä yhdessä ja auttaa. Elämä on tässä ja nyt 😍

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *